Tips&Tricks: Ringetjes

Wat voor sieraden je maakt, je komt ze bijna altijd tegen: ringetjes. Voor de één geen probleem, maar voor heel veel sieraden maaksters een moeilijk klusje. Want welke maat ringetjes heb je nodig en belangrijker nog, hoe krijg je ze netjes dicht?

Welke ringetjes heb ik nodig?

Eerst een paar algemene tips:

  • De maat ringetjes die je kiest is afhankelijk van 2 dingen:
    1. Wat past er in je bedel/jasseron/eindkap
    2. Smaak. Sommige houden van kleine ringetjes, bij anderen mogen de ringetjes best opvallen.
  • De keuze van een ringetje kan je sieraad maken of breken. Het lijkt zo onbelangrijke, een ringetje. Maar een te groot ringetje maakt je sieraad vaak slordig, met de nadruk op de ringetjes ipv bijvoorbeeld de mooie hangers. Terwijl een te klein ringetje ervoor kan zorgen dan je sieraad wringt, of als ze echt te klein zijn dat je het sieraad verliest.

Pas de ringetjes aan het soort sieraad aan

  • Sluitingen nemen vaak al veel ruimte is, dus daar kies ik de ringetjes zo klein mogelijk voor uit. Maar let op dat ze wel moeten kunnen bewegen. Meestal kies ik hiervoor een ringetje van 5-6mm. De dikte is bij een ringetje aan een sluiting nog iets belangrijker, ik ga altijd voor minimaal 1mm dik. Dunner is voor een sluiting niet stevig genoeg.
  • Hangers en bedels kunnen met heel veel verschillende ringetjes bevestigd worden. Kleine bedels met een dun ringetje van bv 5×0,8mm. Voor grotere hangers kies je een steviger ringetje van 1-1,2mm dik. De mooiste ringetjes voor bedels zijn voor mij persoonlijk de 6×1,2mm DQ ringetjes.
  • Leerhangers hebben veel grotere ringetjes nodig, de gaten zitten vaak lager in het leer, waardoor je al snel een ringetje van minimaal 10mm nodig hebt.
  • Sleutel- of tassenhangers bij dit soort sieraden kies ik vaak voor iets grovere ringetjes. Bij een hangers vindt ik dat net iets stoerder. En de dikkere ringetjes zorgen voor meer stevigheid. Ik kies hiervoor de 8×1,2mm of 10×1,2mm.

DQ metaal, RVS of toch gewoon zilverkleurig?

DQ metaal:

Dq metaal staat voor Design Quality. Dit is een in Europa gemaakte metaalmix met een duurzame coating. Dit metaal is een stukje duurder, maar blijft wel een stuk langer mooi dan het zilverkleurige metaal.

Roestvrijstaal of Stainless Steel:

Blijft lang mooi, maar is erg hard. De dikkere ringetjes zijn vrij moeilijk te sluiten. Geen ringetjes voor beginners. De mini ringetjes zijn wel makkelijker te sluiten en de enige die in de kleinste maten schakelketting passen.

Zilverkleurig metaal:

We noemen deze kwaliteit ook wel de hobby kwaliteit. Dit Chinese metaal is afkomstig van ontzettend veel verschillende leveranciers en de kwaliteit is zeer verschillend. Wij kiezen altijd voor de nikkel en lood vrije varianten. Deze zijn iets duurder, maar de kans op een allergische reactie is daardoor een stuk kleiner. Hoe lang dit metaal mooi blijft is voor iedere persoon anders. De verkleuring wordt veroorzaakt door huidcontact. Vooral bij ringetjes in de nek zou ik zelf niet voor dit metaal kiezen, maar voor de Rvs of DQ metaal gaan.

Welke maat heb ik nodig?

Wat wil je maken Maat ringetjes
Sluiting aan eindkappen Niet te dun: Ø5-6mm / 1-1,2mm dik
Schakelketting 2-3mm Dunne ringetjes, max 0,8mm
Mini schakelketting max 2mm Allerdunste ringetjes 0,4 – 0,6mm
Kleine bedeltjes Ø5mm / 0,8-1mm dik
Grote bedels Ø6-8mm / 1-1,2mm dik
Leer hangers Ø10-12mm / 1-1,2mm dik
Chunky sieraden (bv sleutelhangers) Ø8-10mm / 1-1,2mm dik

 

Auteur: Renate de Groen

Eigenaresse van Kraaltjes van Renate. Mama van 3 jongens en 1 meisje. Altijd druk en dagelijks op zoek naar meer tijd. Gelukkig kan ik mijn dagen vullen met de leukste dingen ter wereld kids & kralen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s