Tips&Tricks: Elastisch nylon

Deze tips & Tricks zijn een aanvulling op de BASISTECHNIEK: nylon knopen. Daar vindt je een stap-voor-stap uitleg over het knopen van elastisch nylon. In dit blog lees je allerlei aanvullende tips over werken met elastisch nylon.

Welke maat elastiek heb ik nodig?

Draaddikte Toepassing
0,4mm Heel dun elastisch nylon, alleen geschikt voor de allerkleinste en lichtste kraaltjes. Bijvoorbeel de Miyuki delica’s.
0,5mm   Dun elastisch nylon is geschikt voor de allerkleinste kralen, zoals 11/0 rocailles.
0,6mm   Gebruik je voor niet al te zware kralen, zoals 4mm rocailles of 6mm acryl kralen. Op de dunste 2 maten rijgen we zelf nooit grotere kralen dan 6mm. Voor 6mm glaskralen gebruiken we zelfs al de iets dikkere elastiek.
0,7mm Samen met de 0,8mm de meest gebruikte maat. Dun genoeg om door bijna alle kralen te rijgen, sterk genoeg voor de iets zwaardere kralen. Heb je nog weinig ervaring met elastiek knopen, ga dan voor de 0,7mm. Ook als je geen kraal met groot gat in je armband hebt zitten, dan kan je beter de 0,7mm gebruiken.
0,8mm De maat die wij zelf het meest gebruiken. Kan door bijna alle kralen geregen worden, heel sterk. Knoopt soms al wel iets moeilijker en de knoop is iets groter. Ga je aan de slag met edelsteen kralen, ga dan voor deze maat.
1,0mm De dikste maat en meteen ook de lastigste om te knopen. Stevige draad met een grote knoop. Alleen gebruiken voor kralen vanaf 10mm.

Q&A over elastisch nylon

Ik heb nog een oud rolletje elastiek liggen, hoe controleer ik of deze nog goed is?
Elastisch nylon kan uitdrogen als het te lang ligt. Dit kan je makkelijk controleren door een klein stukje af te knippen en er vrij hard aan te trekken. Breek het elastiek meteen, dan is de kans groot dat nieuwe armbanden ook breken.

Ik heb geen hasulith lijm of blanke nagellak in huis, kan ik ook secondelijm gebruiken?
Nee, secondelijm droogt het elastiek uit/maakt een hard stuk in de draad. Op dat punt is je armband nu veel kwetsbaarder geworden. Daarnaast is secondelijm niet zo handig als je de knoop nog in een kraal wil trekken.

Kan ik de uiteindes meteen afknippen?
Als de knoop goed vastzit is dit geen probleem. Zelf wacht ik atijd tot de lijm droog is en knip de eindjes dan af.

Mijn knoop blijft los gaan. Wat doe ik verkeerd?
Vooral de dikkere koorden hebben hier nogal eens last van. Om de knoop strak te krijgen moeten er deukjes in het nylon ontstaan. Daar is bij de dikkere draden veel meer kracht voor nodig. Herhaal het aantrekken gewoon een aantal keer, net zolang tot de knoop niet meer losschiet. Bouw de kracht wel voorzichtig op. Als je in 1x heel hard trekt kan de draad natuurlijk wel breken ;).

Ik heb alleen maar kralen met kleine gaatjes. Hoe werk ik het knoopje weg?
Er zijn verschillende manieren om het knoopje weg te werken.
De makkelijkste is het knoopje in een kraal trekken. Heb je kralen met kleine gaatjes, gebruik dan een dunnere maat elastiek. Het knoopje is dan kleiner en past misschien wel.
Past het knoopje echt niet en hang je wel bedeltjes aan je geregen armband. Dan hang je de bedeltjes over het knoopje.
Geen bedeltjes, dan kan je een knijpkraalverberger over het knoopje zetten.

Knijpkralen op elastiek, ja of nee?
Iedereen heeft zijn eigen techniek en de één is niet beter dan de ander. Toch zijn er een aantal redenen waarom wij deze techniek niet gebruiken.

  1. De knijpkraal zorgt ervoor dat de knoop groter wordt en daardoor moeilijker te verbergen.
  2. De knijpkralen worden gebruikt om te voorkomen dat de knoop losgaat. Vaak wordt de knoop zelf niet strak genoeg gelegd. Als de knijpkraal los raakt, schiet de knoop dan ook meteen open en kan je alsnog gaan rapen ;). Als de knoop wel goed zit, is er geen reden om ook een knijpkraal te gebruiken.
  3. De belangrijkste reden om geen knijpkralen op elastisch nylon te gebruiken. Knijpkralen hebben een scherpe rand. De kans is groot dat je het elastiek door snijdt. Je draad kan meteen knappen of de draad wordt langzaam doorgesneden en klapt op een later tijdstip kapot. Daarom gebruiken wij de knijpkralen niet als vervanging voor een knoop of in combinatie met een knoop. Het lijkt een snellere en eenvoudigere oplossing dan knopen, maar als het mis gaat kan je opnieuw beginnen.

Auteur: Renate de Groen

Eigenaresse van Kraaltjes van Renate. Mama van 3 jongens en 1 meisje. Altijd druk en dagelijks op zoek naar meer tijd. Gelukkig kan ik mijn dagen vullen met de leukste dingen ter wereld kids & kralen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s