Over

De meest gestelde vraag blijft toch wel “Hoe kom je erbij om een kralenwinkel te beginnen?”. Het antwoord zal je niet verbazen: het is een uit de hand gelopen hobby. Voor iedereen die meer over het ontstaan van onze winkel wil weten, lees vooral verder.

Ergens rond 1990
IMG_2533
Eén van mijn eerste herinneringen is het bezoek aan een kralenwinkel bij mijn oma in de straat. In mijn herinnering stond die hele winkel vol met glazen potten met houten kralen. Ronde houten kralen, maar vooral de houten kralen in de vorm van dieren waren favoriet. Ik vond het zo leuk om kralen uit te gaan zoeken dat ik zelfs kralen cadeau gaf aan alle kindjes waar ik op het verjaardagsfeestje mocht komen.

De winkel is al jaren verdwenen, maar de kralen zijn bewaard gebleven. En zelfs nu kom ik ze bij mijn moeder nog weleens in de speelgoedkist tegen. Al zijn mijn jongens er geloof ik wel iets minder zuinig op dan ik. Ik geloof niet dat de kralen de volgende 25 jaar ook nog overleven 😅

 

Tot 2002

Als meisje ben ik het altijd leuk blijven vinden om creatief bezig te zijn. Met kralen, maar  ook met allerlei andere creatieve hobby’s. Dat is ook niet zo gek. Zolang als ik me kan herinneren is mijn moeder ook altijd aan het freubelen geweest. Zelf kleding maken, porselein beschilderen, poppen boetseren en aankleden, kralenboompjes maken, bloemschikken, 3d kaarten, kerststukken maken, textiel beschilderen, breien, haken. En dan vergeet ik vast nog de helft. De appel valt niet ver van de boom zullen we maar zeggen.

Rond 2004

Als tiener ontwikkelde ik een ernstige verslaving voor Otazu kettingen. Bijna alles wat ik met mijn bijbaantje verdiende ging op aan deze prachtige bling bling sieraden. Ik heb ze allemaal nog en vind ze stiekem nog steeds prachtig!

Ergens in 2004 ben ik per toeval op een sieradenbeurs terecht gekomen en tot mijn grote verbazing verkochten ze daar losse kralen, bedels en vooral swarovski stenen!! Ik heb meteen mijn moeder gebeld. Die stond er binnen 15 min en niet veel later vertrokken we naar huis met een volle tas metalen elementen en bijpassende swarovski stenen. Eenmaal thuis werd alles meteen verwerkt en stonden we een dag later weer op de sieradenbeurs te graaien 😂

April 2005

Zo stonden mama en ik een paar maanden later super nerveus bij de KvK op de stoep. Eénmaal binnen bleek de door ons gekozen naam al bezet 🤦🏼‍♀️. Op 14 april 2005 werd in een split second beslist dat ons 1e echte bedrijf Renate Jewels zou gaan heten. Nog wel vanuit de gang thuis, maar al met echte opdrachten voor handgemaakte sieraden. Nog steeds wel trots dat we toen gewoon begonnen zijn. Maar we moeten er ook nog vaak om lachen hoeveel rare kralen we in die tijd gekochten hebben.

November 2005

Het avontuur thuis was al snel afgelopen. De kralen namen in korte tijd het hele huis in beslag en na de zomer was mijn vader het thuis helemaal zat. Op zoek dus naar een mooie winkelruimte. We vonden uiteindelijk een leuk pand met aparte workshop ruimte. De verkoopruimte was een echt ‘winkeltje’. We dachten al heel veel kralen te hebben, maar zelfs dat kleine winkeltje konden we maar met moeite vullen. Na een turbo kluswerk waren we er helemaal klaar voor! De opening van Renate Jewels was een feit op 11 november 2005.

 

November 2008

De winkel was na 3 jaar veel te klein geworden. Zelfs na verschillende herindelingen was het niet meer te doen. Zo werd de workshop ruimte bij de winkel getrokken en werden de workshops een tijdje boven gegeven. Niet echt handig. Gelukkig kregen we de mogelijkheid om te verhuizen naar een pand schuin aan de overkant. Van Raadhuisstraat 109 naar Raadhuisstraat 84. Hieronder kan je zien dat we niet gestopt zijn met de winkel vol te zetten met allerlei kralen, bedels en leertjes.

Augustus 2014 tot nu

Inmiddels al weer aan ons 3e winkelpand bezig. En wie regelmatig in de winkel komt zal het vast niet ontgaan zijn dat wij regelmatig wat moeten verbouwen omdat we plek tekort komen. Terwijl ik onze geschiedenis neer typ is manlief in de winkel 20 meter hout op de wanden aan het schroeven. Om nog meer plaats te maken voor allerlei nieuwe artikelen. In ons magazijn/inpak ruimte is het nu namelijk een doolhof geworden van Ikea bakken vol met kralen. Ik zou jullie graag een foto willen laten zien. Maar dan durf ik mezelf voorlopig niet meer te vertonen.

IMG_2528