Stap-voor-stap: Edelsteen & Leer ketting

Heb je het edelsteen & leer DIY pakketje besteld, of wil je een soortgelijke ketting maken. Of wil je de strakke overgang van kralen naar leer in een armband gaan gebruiken? Volg dan de stappen van deze online workshop.

Wat heb je nodig?

In onze DIY pakketjes vind je al het materiaal om 1 sieraad te maken. Met uitzondering van lijm en gereedschap.

DSC_0055Voor een lange ketting met edelstenen heb je de volgende materialen nodig:

 • 1 of 2 leertjes van 80cm.
  Gebruik verschillende dikte en soorten, bv het imitatie leer 4mm rond gevlochten leer en 1mm rond leer. De gebruikte eindkap is 4mm, zorg dat je leer in de kap past.
 • 2 eindkappen. 
  Wij gebruiken in dit voorbeeld eindkappen zonder oogje, maar met een klein gat in de bodem.
 • 12 edelstenen van 10mm.
  In de ketting hebben we 10mm kralen gebruikt. Je kan het formaat en het aantal kralen aanpassen om een andere look te creëren 
 • Kraal met oog. 
  Rijg in het midden een kraal met oog om de hanger aan te maken. Dit is mooier dan een los ringetje. Je kan een gladde kraal gebruiken, of gebruik een kraal met design om je ketting nog meer te laten spreken.
 • Ringetjes. 
  Om de bedels te bevestigen.
 • Bedels.
  In het pakketje vind je een klaver leerhanger, een druppel dq metaal bedel en een polaris mandala hanger. Maar ook hier geldt dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Kies een set bedels die het beste bij jouw stijl passen.

Basis materiaal:

 • 2 tangen
  Voor de ringetjes kan je het beste 2 platte tangen gebruiken. Maar zoals je in de video kan zien, gaat het ook wel met een ronde en platte tang ;).
 • lijm 
  Wij gebruiken de Hasulith lijm. Secondelijm gebruik ik zelf niet voor leer. Met meerdere leertjes wordt de kans dat je je vingers mee lijmt ook wel heel groot.


>>>>>>>>>> STAP 1 <<<<<<<<<<

Begin met het maken van de hanger. Bekijk de video en zie hoe wij de hanger maken.>>>>>>>>>> STAP 2 <<<<<<<<<<

In stap 2 gaan we het midden van de ketting maken. Ik laat je zien hoe je de edelstenen en hanger strak tegen de eindkappen aan rijgt. Mijn hulpmiddel: een stukje gecoat ijzerdraad. Soms zijn de simpelste oplossingen het beste.>>>>>>>>>> STAP-VOOR-STAP <<<<<<<<<<

Gaan de video’s je iets te snel. Of wil je de stappen nog even rustig doornemen. Dan hebben we de edelsteen en leer ketting hier ook nog stap voor stap in foto’s uitgewerkt.

IMG_2392
1. Leg een knoop in het zwarte elastiek
IMG_2393
2. Trek de knoop strak aan met een tang
IMG_2394
3. Knip de uiteinden van het elastiek kort af
IMG_2395
4. Knip een stuk gecoat ijzerdraad van ongeveer 15cm af.
IMG_2396
5. Vouw het stuk ijzerdraad dubbel en knijp de lus plat
IMG_2398
6. Steek het ijzerdraad door de lus van het elastiek. Het ijzerdraad is nu een rijgnaald geworden.
IMG_2399
7. Rijg de 1e eindkap op het elastiek. Naar binnen langs de grote opening en eruit via het kleine gaatje. (ik hoop dat je de foto’s bij deze tutorial bekijkt anders wordt het een heel ander verhaal 😉
IMG_2400
8. Het elastiek past maar net door het gat. Gebruik een tang om het elastiek makkelijker door te trekken.
IMG_2401
9. Rijg nu 6 kralen, 1 hanger, 6 kralen op het elastiek. Zorg dat je het elastiek steeds goed aantrekt. Er mag geen speling op blijven staan. Heb je geen idee waar ik het nu over heb, kijkdan de 2e video.
IMG_2403
10. Rijg nu de 2e eindkap aan. Deze gaat er andersom op. Naar binnen door het kleine gat, de knoop komt in de eindkap.
IMG_2404
11. Haal alle rek uit het elastiek. Trek de kralen heel strak aan. Veel strakker dan je normaal zou doen. Leg nu een knoop in het elastiek. Zorg dat je zo dicht mogelijk bij de eindkap blijft!! Trek de knoop strak aan met een tang, knip de uiteinden af. De knoop schiet dan een stukje naar binnen. Trek de knoop helemaal naar de bodem. Je krijgt nu weer wat speling op het elastiek.
IMG_2408
12. Het edelstenen gedeelte van de ketting is nu af. Knip het leer op de gewenste lengte af. Knijp een beetje lijm in de eindkappen en een klein beetje op de toppen van het leer. Steek het leer in de eindkappen en druk goed aan. Veeg lijm dat uit de uitkappen op het leer of de edelstenen komt meteen af met een stukje keukenrol. Laat de lijm vervolgens ongeveer een dag drogen.

Bestel je DIY pakketje hier

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben. Heb je nog vragen of tips, laat dan een reactie achter. Dat vinden we lief!

Auteur: Renate de Groen

Eigenaresse van Kraaltjes van Renate. Mama van 3 jongens en 1 meisje. Altijd druk en dagelijks op zoek naar meer tijd. Gelukkig kan ik mijn dagen vullen met de leukste dingen ter wereld kids & kralen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s