Basistechniek: Schuifknoop

Soms wil je een sieraad afwerken zonder eindkappen of sluiting. Een schuifknoop is dan een hele handige oplossing. Je kan een schuifknoop gebruiken in kettingen en armbanden. De schuifknoop is sneller en simpeler gemaakt dan een macramé sluiting. 

Welke draden / koorden zijn geschikt voor een schuifknoop?

In principe kan je in elk koord een schuifknoop leggen. Maar als je met de knopen aan de slag gaat, zal je merken dat ze niet overal even goed in blijven zitten. Zelf gebruik ik de schuifknoop is leer van maximaal 2mm dik. In dikker leer vindt ik de knoop persoonlijk niet mooi meer en zal je ook meer moeite moeten doen om te voorkomen dat de knoop los gaat.

Een schuifknoop kan heel goed in:

  • imitatie suede
  • waxkoord
  • gekleurd elastiek
  • leer van max. 2mm
  • nylon
  • rattail
  • satijnkoord

Een schuifknoop is minder geschikt voor:

  • dikker koord
  • imitatie leer
  • elastisch nylon

Hoe leg een schuifknoop?

Dat kan ik je het makkelijkste laten zien. Kijk de filmpjes voor de uitleg van verschillende  schuifknopen. In het eerste filmpje zie je de uitleg van een simpele basis schuifknoop. Ik gebruik voor de uitleg een ronde leerveter van 2mm. Maar de knoop werkt in elke draad exact hetzelfde.

>>>>>>>>>>>>>>> Basis schuifknoop <<<<<<<<<<<<<<<

 

Heb je de basis schuifknoop door, dan kan je de knoop uitbreiden naar een iets mooiere knoop. Een dubbele schuifknoop. Deze knoop werkt in de meeste draadsoorten. Met alle knopen is het zo dat je verschillende manieren uit moet proberen om te ontdekken wat jij het mooiste vindt en wat natuurlijk het prettigste werkt.

>>>>>>>>>>>>>>> Dubbele schuifknoop <<<<<<<<<<<<<<<

 

Mag het echt allemaal iets grover. Dan kan je de schuifknoop zelfs met 3 lussen leggen. Ook de driedubbele schuifknoop kan in alle koorden. De drie dubbel schuifknoop gebruik ik zelf voornamelijk in dunnere koordjes.

>>>>>>>>>>>>>>> Driedubbele schuifknoop <<<<<<<<<<<<<<<

 

Tips & tricks

Tip 1:

In de filmpjes zie je alleen het knopen zelf. Soms is het aantrekken van een knoop voldoende. Maar als de knopen losgaan, dan kan je ze ook vastlijmen. Gebruik hiervoor de Hasulith lijm, dan lijm je de knoop niet meteen aan de “schuifdraad” vast.

Bij kleine knopen breng je de lijm aan met een cocktailprikker (of een ander fijn puntje). Schuif de knoop na het lijmen wel meteen op en neer om te controleren of er geen lijm op de schuifdraad zit.

Tip 2:

Leg je de knopen in nylon, satijn of rattail; dan kan je het uiteinde ook met een vlam vastsmelten ipv lijmen.

Controleer na het smelten meteen of je de knoop nog kan schuiven.

Bestand-08-01-18-12-03-05

Tip 3:

Wil je de knoop nog mooier afwerken, dan kan je een eindkap zonder oog op de draad lijmen. Of je rijgt aan het uiteinde een kraal.

Vooral bij dunner draad en kleine knoopjes rijg ik een extra kraaltje aan. Dat is niet alleen mooi, maar ook handig. Je hebt dan meer houvast om de knopen te verschuiven.

Bestand-08-01-18-12-32-54

Tip 4:

Een schuifknoop hoeft niet perse altijd te schuiven. Het is ook gewoon een mooie decoratieve knoop om bijvoorbeeld tussen kralen te leggen. Of om een langer leer ketting mee vast te maken. Of om in gekleurd elastiek te leggen.

Als de knoop niet hoeft te verschuiven, dan kan je hem helemaal vastlijmen.

 

Heb je nog meer vragen of opmerkingen over schuifknopen, of andere basistechnieken? Reageer dan hieronder dat vinden we heel fijn! Alvast bedankt 😘

Auteur: Renate de Groen

Eigenaresse van Kraaltjes van Renate. Mama van 3 jongens en 1 meisje. Altijd druk en dagelijks op zoek naar meer tijd. Gelukkig kan ik mijn dagen vullen met de leukste dingen ter wereld kids & kralen.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s